Infekční burzitida

Pacient byl odeslán na interní oddělení z ortopedické ambulance s požadavkem provedení analgeticko relaxační infúzní terapie pro l/2 roku trvající bolesti pravého ramene. V ortopedické ambulanci  mezitím proveden 5krát obstřik ramene Kenalogem bez úspěchu. Bolesti vznikly pomalu, v poslední době jsou však nesnesitelné. Nyní přítomné i v klidu. Pacient pro bolesti nemůže spát. Mimo bolestí ramene se pacient cítí naprosto bez obtíží. Afebrilní. Nehubne. Doposud pacient veden pod diagnózou periarthritis humeroscapularis.

Kontrolní laboratoř

FW 10/20!!!

Krevní obraz a základní biochemický screening v normě.

UZ nález

 staburz X.jpg (27110 bytes)

0brázek  a schéma  stafylokokové burzitis

videoklip stafylokoková burzitis

 

 

Aspirace z burzy

3 ml vysoce zánětlivé hnědožluté tekutiny. Po aspiraci dochází k výraznému zlepšení obtíží do druhého dne. Později však opět dochází ke zhoršování obtíží.

Rozbor synoviální tekutiny

synovialogram

WBC 78 000 segmenty 0, 89 mono 0,11

mikroskopicky

bez přítomnosti krystalů

kultivace

Staphylococus aureus

Závěr : Stafylokoková burzitida

Komentář

Je pravděpodobné, že ke vzniku infikované burzy došlo po i. a. steroidní terapii. Tato terapie se rovněž mohla podílet na negativní zánětlivé reakci organizmu bez laboratorních projevů zánětu a teplot, a proto se o infekční etiologii vůbec neuvažovalo. UZ diagnostika s aspirací umožnila okamžitě diagnostikovat, co bylo před tím opomíjeno půl roku.